Λόγια Πατερικής Σοφίας

Oι Πατέρες έχουν πολλά να μας πουν, όπως κάνουν πάντα οι καλοί πατέρες στα παιδιά τους.


O πατήρ Πορφύριος και ο ταξιτζής: να τι σημαίνει "άνθρωπος του Θεού". Δεν είναι ούτε κακομοίρης ούτε για κοροϊδία. Βλέπει στο μέλλον αλλά και στο παρόν και στο παρελθόν και μας διαβάζει σαν ανοικτό βιβλίο. Έχουν πει για τον πατέρα Πορφύριο ότι "ήξερε τα πάντα από κτίσεως κόσμου έως Δευτέρας Παρουσίας". Μια πολύ μικρή απόδειξη είναι το βιντεάκι που ακολουθεί.

Ένα αφιέρωμα στον ιεραπόστολο του Ζαίρ, π. Κοσμά Γρηγοριάτη. Αφιέρωσε τη ζωή του και τις γνώσεις του στην παθούσα Αφρική και τα παιδιά της. Τους δίδαξε γεωργία, κτηνοτροφία, οικοδομικές εργασίες, βυζαντινή αρχιτεκτονική φτιάχνοντας ωραιότατους ναούς με πνευματικά κέντρα, σχολείο και νοσοκομείο στη μέση του πουθενά, αλλά προ πάντων τους εμφύτευσε την ορθοδοξία χωρίς ποτέ να τους πιέσει. Δεν αρνήθηκε βοήθεια σε κανέναν, χωρίς ποτέ να κάνει διάκριση αν ήταν βαπτισμένος ή όχι, ορθόδοξος ή μη. Αρκετούς μήνες πριν πεθάνει είχε επισκεφθεί το Άγιο Όρος και κάποιος του είχε πει ότι θα μαρτυρήσει στην Αφρική. "Μα, υπάρχουν σήμερα μάρτυρες;" είπε. Τελικά, σκοτώθηκε σε ατύχημα με το τζιπ, με τρόπο που θεωρήθηκε μαρτυρικός. Λίγες μέρες όμως πριν πεθάνει, είχε μαζέψει τα πιο κοντινά του πνευματικά παιδιά και συνεργάτες στην Αφρική, είχε φροντίσει να έχουν όλες τις προμήθειες, διευθέτησε τις εκκρεμότητες και τους μιλούσε για τον θάνατο ώρα πολύ. Μετά τον θάνατό του οι συνεργάτες του κατάλαβαν γιατί τους τα έλεγε όλα αυτά.
Μια μοναχή που ταξίδεψε παντού και ως μοναχή αλλά και ως λαϊκή και γνώρισε όλο τον κόσμο αφήνοντας τους πάντες άναυδους με τα θαύματα που συνέβαιναν στην ζωή τους και στην ζωή της. Είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό και στους αγγέλους.